(Nyt ei kuvan lataaminen onnistu)

Otsikko ei nyt missaan nimessa tarkoita sita, etta taalla olisi ollut tylsaa. Mieluummin painvastoin ja yksi syy siihen on se, etta paikallisilla ihmisilla tuntuu olevan jatkuvasti jonkinlainen vitsinvaanto meneillaan keskinaisessa kanssakaymisessaan. Hauskaa heilla tuntuu ainakin olevan. Voihan se olla, etta he naureskelevat meille vaniljanaamoille, onneksi me ei kuitenkaan sita ymmarreta.

Opettaja-oppilas-suhde tuntuu olevan autoritaarisempi kuin Kotimaassa ja opettajat hyvin suorasukaisesti puuttuvat opiskelijoiden elamaan: "Te olette koyhia, mutta ette tieda mita koyhyys on" tai "jos te ette ehdi kirjoittamaan muistiinpanoja ylos nopeasti, on se teidan ongelmanne. Opetelkaa kirjoittamaan nopeammin". Mutta on myos huomioonottavia opettajia, joilta voi tuntien jalkeen menna kyselemaan. Opiskelijoiden huomioonottamisessa ja tuutoroinnissa on Suomella annettavaa.

Paikka, josta nousimme Intercapeen viime viikonloppuna oli hyvin lansimaalainen Grootfontein. Nimikin viittaa joko Hollantiin tai Saksaan. Siina Shellilla odotellessamme Intercapea, nakyi oman kulttuurin unohtamisen musta puoli. Juopottelua, oykkarointia jne. Mustia ja varillisia siina paa-asiassa hengaili. Taalla koululla, jossa opiskelijat ovat maalaiskylista ja lansimaalainen kulttuuri ei ole viela paassyt voimalla jyllaamaan, ihmiset ovat viattomampia. Mika on mukavaa.

Yla-Namibia on mustien aluetta ja noin 10:s osalla alasta asuukin 75 % namibialaisista. Eli taalla. Keskimaarin Namibia on harvaanasuttua, mutta kaytannossa kaikki mustat ovat pakkautuneet tanne OWAMBO-alueelle. Muu alue on afrikaanseja  (hollantilaisten jalkelaisia), saksalaisia ja varillisia. 4000 valkoista omistaa 30 milj. ha maata. Ne loput 2 miljoonaa mustaa omistaa 2 miljoonaa ha maata. Maareformin seisahtuminen onkin suuri pullonkaula Namibian kehittymisessa. Valkoisille on laitettu kirje  pari vuotta sitten, etta ellei maata luovuteta vapaaehtoisesti mustille, alkaa pakkolunastus. Mutta mitaan ihmeellista ei ole tapahtunut.

Valkoisten ja mustan alueen rajalla valtavaylalla on check-point. Sanotaan, etta siina tarkistetaan salakuljetetaanko elaimia vai ei. Tieda sitten, mika on totta ja mika ei. Liikenteessa se nakyy siten, etta valkoisten puolella villielaimet (antiloopin sukuiset elaimet) ovat uhkana ja mustien puolella kotielaimet. Mustat laiduntavat ihan tienvierustojakin. Eli ne ovat kalutut puhtaaksi --> turvallista ajaa, koska nakyvyys on hyva. Lisaksi lehmat, vuohet ja aasit ovat niin loivaliikkeisia, etta ne eivat akkinaisesti syoksy mistaan auton eteen. Ja lehmat on myos koulutettu kiiruhtamaan toottayksen kuullessaan. Valkoisten alueella noin 10 m:n paasta tienvierustoista on aidat, jotka pitavat kotielaimet pois tielta, mutta aidan ja tien valiin jaa heinikko, joka estaa nakyvyytta ja yllapitaa niita vikkelaliikkeisia antiloopin sukuisia elaimia, isoja. Valkoisten alueella on yolla paljon vaarallisempi ajaa.

Taman blogin jalkeen Okongo vaikenee osaltani, mutta opiskelijatyttojen edesottamuksia voi seurata namibiassa.net -> blogit .

Maanantaina lahden Windhoekiin ja keskiviikkona sitten alkaa paluu Johannesburgin kautta!

Viikonloppua kaikille!

t. Eeva-Liisa